keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

Toisen ryhmän ensimmäinen sukellus

Toinen ryhmä aloitti kurssin eilen ja tänään oli vuorossa kastautuminen Google-virtaan. Tunnilla tuli verrattua Hannelen kanssa uuteen verkkoympäristöön menemistä vieraaseen kaupunkiin tutustumiseen. Ensin tuntuu, että on ihan hukassa eikä tajua, missä oikein on. Ihmettelee sitä, miten nuo muut osaavat noin määrätietoisesti mennä paikasta toiseen. Sitten alkaa tajuamaan, että jaaha, tämä on pääkatu ja tämän varrelta löytää sen ja sen. Ja sitten oivaltaa, että hei, tuossa on hyvä oikoreitti siihen puistoon.

Kerroin ryhmälle, että alkuhämminkiä ei kannata pelästyä. Kyse on jonkinlaisesta infoähkystä, sillä tällä kurssilla tulee nyt kerralla paljon uutta. Ja että ensin pitää luoda skeema (josta oli edellisellä kurssilla puhutta ja psyka ykkösellä), sisäinen malli, jonkinlainen ajatuksiin rakentuva kartta kaikesta, mitä tehdään.

Lupasimme Hannelen kanssa perjantaina piirtää pienen kuvan kurssista. Kurssiin kuuluu sisällöllinen osa, tekniset työvälineet (Google-dokumentit, blogi, wiki ja muut itsenäisemmin löydetyt), yksilötyö ja ryhmätyö, tekninen tuki ja kehittämistyö. Näiden rinnalla kulkee myös opiskelu- ja työtaitojen sekä mediaosaamisen kehittyminen. Annamme mm. tietoturvasta, tekijänoikeuksista ja netin etiketistä eli netiketistä tietoa käytännön esimerkkien ryydittämänä.

Rohkaisimme opiskelijoita luovuuden käyttämiseen ja erilaisten taitojen yhdistämiseen. Ryhmässä jokaisen ei tarvitse olla innostunut tekniikasta vaan joku voi esimerkiksi piirtää tai esittää pantomiimia ja toiset voivat sitten muuntaa esitykset digitaaliseen muotoon ja viedä verkkoon ryhmätuotokseen.

Rohkaisimme myös nuorisoa opettamaan meitä. Ja heti oivallisesti eräs tytöistä jäi hetkeksi juttelemaan kanssamme. Kertoi puuhanneensa sen verran paljon tietokonejuttujen kanssa, että veikkasi homman kaatuvan jossain vaiheessa. Asia oli tullut jo taustajoukkioon kuuluvan tietäjän kanssa esille, mutta työn touhussa ajatus oli painunut unhoon. Iloisesti kiittelimme muistutuksesta ja otimme heti varmuuskopion syntyneestä taulukosta. Google-dokumentit ovat siitä kiitollisia, että tallettavat versiohistorian ja jos joku jollakin lailla onnistuu sotkemaan jutun, edellisen version voi palauttaa. Otin myös kopion tyhjästä lomakkeesta ennen kuin nuoriso laskettiin laitumelle. Sovimme, että otamme kopioita säännöllisesti pari kertaa viikossa ja talletamme ne yhteiseen verkkokansioon. (Kuvassa näkyy, missä muodoissa Google-laskentataulukon saa talletettua, kopion voi tehdä Google-dokumenttina.)

Hannelella on menossa ympäristökurssi ja tuli ajatus, että se ryhmä työskentelee blogeilla. Niinpä perjantaina uitetaan lisää nuorisoa internetin kauniisiin ja kirkkaisiin virtoihin. Tai ehkä he uittavat meitä. Olemme valmiina. Kutsun myös kurssilaisia kirjoittamaan tähän blogiin.

Ei kommentteja: